© Rootsville.eu

Sara Della Santa (I)
Singer-songwriter
Stamineeke Webbekom
(06-08-2024)
reporter: Freddie


info club: 't Stamineeke
info artist: Sara Della Santa


© Rootsville 2024


Zo een twee jaar geleden was ik under a spell van deze 'Sara Della Santa' hier in het café. Dus op maandagavond even de 'Olympics' aan de kant geschoven en op weg naar de binnenkoer van ''t Stamineeke' in de schaduw van de 'Sint-Trudo kerk' van Webbekom. Het zou weerom magisch kunnen gaan worden al werd het iets totaal anders dan we hadden verwacht.

Geen zeldzame akoestische 'Fender' gitaar te bespeuren deze keer maar een duivelse zwarte 'Fender Stratocaster'. Logish uiteraard want Sara noemt zichzelf 'A Fender Girl' en dan kan je zoiets wel verwachten. Al op 8-jarige leeftijd streek ze neer in België en na een kleine omzwerving langsheen Ghent besloot ze later zichzelf toch in Antwerpen te gaan vestigen. Twee jaar geleden werd het een avond vol betoverende covers zoals 'Fast Car' van Tracy Chapman of zo ook het mooie 'Magnolia' van J.J.Cale. Van dit blijft er niets meer over enkel nummers als 'Lost Identity' en 'Lost in Translation' hebben de spreekwoordelijke storm doorstaan en dit uiteraard doordat ze haar debuut EP onder diezelfde titel kwam uit te brengen.

Wat deze 'Sara Della Santa' ook had meegebracht naar deze voorstad van Diest was bassist Kristof Wijnants die ook te horen is op diezelfde EP. Samen gaan ze hier vanavond voor een set van soft rock met een knipoog naar een vroegere rock era. Geen paniek want ook Muddy Waters ging in 1968 reeds 'Electric'. Openen doet ze hier vanavond met 'Surreal Times' en meteen zijn we mee met de richting deze 'Sara Della Santa' wil uitgaan. Intieme rock met naast haar 'Fender' een stoere 6-string bass bespeeld door Kristof. Met 'I Surrender' diept deze singer-songwriter er eentje uit haar oudere nummers op.

'4 AM' is een nummer dat ook is terug te vinden op 'Lost In Translation'. In 'The Big Easy' zou dit het afronden zijn geweest van een nachtje stappen met op het einde het verorberen van 'Fried Chicken'. Bij Sara kwam het nummer tot stand tijdens een rusteloze nacht. Er staan vanavond ook een paar covers op de playlist zoals 'Glory Box' van de Britse band 'Portishead' uit hun debuutalbum van 1995. Het daaropvolgende 'Lost Identity' is er vervolgens eentje uit haar oudere repertoire en kwam zo ook op haar 'Lost In Translation' te staan. Helaas geen Tarantella en zo waren we al aan het einde van de eerste set toegekomen en bleven we zo maar rustig zitten.

We waren met z'n allen hier klaar voor wat nog komen zou en hoorden tijdens de pauze dan niets dan lof over deze 'Sara Della Santa'. Het was enkel nog wachten op Maaike van 't Stamineeke' voor de verhelderende woorden met 'Deel Twee'. Dit gedeelte begon dan met 'On The Edge Of A Night' wat voor mezelf één van de meest melodieuze nummers van de avond zou zijn....everyone has his favorite. Uit het publiek kwam vervolgens de vraag of er wat meer 'bas' kon bijkomen en om deze vraag kracht bij te zetten schakelde Kristof Wijnants over naar die staande bas met dikke snaren. Tja, hier in Webbekom is klant koning en zo kregen we met 'Moonshine' nog een cover van de Zweeds songwriter Daniel Nogren.

'Be With You' is vervolgens een nummer over verliefdheid en het onbereikbare van iemand en zo kon Kristof dan ook teruggrijpen naar zijn elektrische six-string basgitaar. In haar thuisland bij 'La Mama' kwam Sara een nummer te horen dat diep tot haar doordrong en blijkt nu dat het 'Belgisch' is. Hebben we dan toch nog iets beters dan onze pralines?

'Mad About You' is er eentje uit van de Belgische formatie 'Hooverphonic' en stamt af uit de eerste periode met Geike Arnaert, hier vanavond gebracht door Sara met diezelfde intensiteit. Alvorens af te sluiten brengen Sara en Kristof nog 'Children' uit haar debuut EP en sluiten ze af met de titeltrack van het album waarop Kristof ons nog komt te vergasten op een jazzy contrabas solo. Vervolgens waren er nog de woorden 'Dikke Merci' voor het hier aanwezig zijn op de binnenkoer van 't Stamineeke'.

Het publiek was zo attent om deze 'Sara Della Santa' niet zonder een bisnummer naar huis te sturen en kregen we als dankwoord nog 'Everybody's...gonna play the blues'. That's All Folks.